TREEOLOGIC INSIDE

Jesse Keijzer

Werken en leren, het draait allemaal om bomenkennis

Wanneer de wekker ’s ochtends gaat! Dat verschilt nogal, waar en met wie ik die dag heen ga. Deze week staat de BVC van de gemeente Duiven-Westervoort en de gemeente Berg en Dal op het programma.


Vandaag om 6:15 uit bed en na een lekker ontbijt op weg naar gemeente Berg en Dal, omdat het lekker vroeg licht is, kunnen we ook op tijd beginnen. In de gemeente Berg en Dal moeten de reguliere- en attentiebomen weer geïnspecteerd worden. Deze morgen pak ik een klein gebied, die ik in zijn geheel kan afronden. En dan snel weer naar het kantoor.

Vanmiddag om 13:30 ga ik samen met een collega een datacontrole uitvoeren over de geïnspecteerde bomen van de gemeente Duiven, dit om te zien of er geen foutieve datacombinaties in staan die in strijd zijn met Handboek Bomen 2022.

Nu lekker naar huis.


Vanavond rond 20:00 weer aan de studie, naast mijn werk bij Tree-o-logic ben ik ook druk bezig met de vooropleiding voor de ETT (European Tree Technician). Een dag in de week reis ik daarvoor naar de Hogeschool Van Hall Larenstein (locatie Velp). Binnenkort hoop ik examen te doen om daarna bij Praktijk Centrum Bomen in Apeldoorn de ETT opleiding te volgen. Deze start in september en duurt tot mei 2025.


Als afstudeeropdracht heb ik gekozen om een beleid- en beheersplan te schrijven over roetschorsziekte (Cryptostroma corticale). Hierover is al het een en ander bekend, hoe het herkent wordt en wat je moet doen als boombeheerder, maar toch zijn er best nog wel wat vraagtekens te zetten bij gemeentes hoe hier mee gehandeld moet worden. Door zelf reguliere inspectie uit te voeren voor de gemeente Wageningen heb ik symptomen gezien die verdacht werden als roetschorsziekte. Hiervan zijn monsters afgenomen en onderzocht in het laboratorium van de NVWA (Nederlandse voedsel en warenautoriteit) in Wageningen. Vervolgens kregen we de vraag van de boombeheerder van de gemeente Wageningen of we ook een beknopte werk- inspectieprotocol konden schrijven, over hoe ze hiermee moesten omgaan en hoe hierbij te handelen.


Daarnaast vind ik de nieuwe soorten ziekte- aantastingen super interessant, ook om te zien hoe bomen hiermee omgaan. Want er komen steeds meer nieuwe ziekte- aantastingen naar Nederland vanuit Noord-Amerika en uit gebieden zoals Azië. Dit soort nieuwe ziektes en aantastingen moeten we in de gaten blijven houden en herkennen en om ze te kunnen beheren. Daarom is een gevarieerd bomenbestand zo belangrijk, dat als een nieuw soort ziekte- aantasting naar Nederland komt niet gelijk bijvoorbeeld de helft van het bomenbestand weg is.


Zo en nu de boeken dicht, de werk- / studiedag zit er weer op!



Verder bomen? Neem contact opMeer weten over visie, beleid en beheer van bomen in uw gemeente of andere organisatie?