TREEOLOGIC INSIDE

Pieter Snoei

Geen natte vingerwerk maar betrouwbare data

Vandaag staat in opdracht van GreenDMS het plaatsen van een aantal vochtsensoren in de gemeente Den Bosch op de planning.


Nadat de sensoren aangemeld en in het portaal van de klant gezet zijn, is het nu tijd om de sensoren bij de jong aangeplante bomen te plaatsen. Verspreid over de gemeente zijn diverse plaatsen geselecteerd waar de bomen aangeplant zijn. Eén van de bomen die als representatief geldt voor de andere bomen in de omgeving krijgt een sensor. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen of het noodzakelijk is om een (gedeeltelijke) watergift uit te voeren.


Na het graven van een gat naast de boom worden de meetpinnen zorgvuldig op de juiste hoogte in de #groeikluit geplaatst. Vervolgens schakel ik de sensor in om te controleren of hij correct werkt. Dit blijkt het geval. In het portaal komen meteen de gegevens binnen. Nauwkeurig worden alle gegevens ingevoerd, zoals de grondsoort, diepte van de meetpinnen, boomsoort, stamdiameter en of dit een snelgroeiend soort is, of juist niet, enz.
Al deze gegevens samen helpen om het juiste watergiftadvies te bepalen.


Ook wordt de plaats van de sensor op de plattegrond van het portaal opgenomen.

Als alles is ingesteld plaats ik een piketpaaltje bij de sensor zodat deze later gemakkelijker terug te vinden is. De sensor verdwijnt namelijk in zijn geheel onder de grond. Na het maken van de foto voor in het portaal, wordt het gat weer netjes dicht gemaakt. Op naar de volgende locatie!


Elke vier uur zendt de sensor zijn meetgegevens door, de temperatuur en de vochtigheid van de bodem. Ook de EC waarde wordt gemeten. Daarnaast is het portaal gekoppeld aan de neerslagverwachting. Ook de verwachte windsnelheid en temperatuur worden weergegeven. Tevens is de historie terug te zien van de gevallen neerslag.

Als alle sensoren geplaatst zijn is er nog tijd om op de terugweg enkele sensoren te plaatsen in de gemeente Eindhoven. De klant kan nu in de app van GreenDMS in één oogopslag de vochtbehoefte van de bomen monitoren in heel de gemeente en indien nodig gericht actie ondernemen. Ook kan hij veel geld uitsparen door overbodige watergiften en inboetacties te voorkomen.


Met een voldaan gevoel ga ik weer naar huis.

Hebt u ook belangstelling in de vochtsensoren van GreenDMS, of misschien één van onze andere diensten zoals groeiplaatsadvies? Kijk eens op de website van Treeologic of GreenDMS en neem gerust contact op.



Verder bomen? Neem contact opMeer weten over visie, beleid en beheer van bomen in uw gemeente of andere organisatie?