TREEOLOGIC INSIDE
Als Boomtechnisch adviseur kan ik je veel vertellen over mijn werk, ik heb nogal wat meegemaakt in die jaren!
Jaren geleden was ik aan het inspecteren voor de Gemeente Nunspeet en het was een nogal een koude en druilerige dag. Dik ingepakt en met m’n oranje regenpak aan loop ik dan langs de bomen voor inspectie. Op een gegeven moment stopte er een politiewagen naast mij en begon mij vragen te stellen over wat ik zoal aan het doen was. Er was namelijk een melding binnengekomen van één van de bewoners (in de straat waar ik aan het inspecteren was) dat er een ongewenst persoon door de straat liep die overal aan het kijken/spioneren was. Nadat ik m’n capuchon afgezet had en vertelde wat mijn werk inhield, namelijk zorgen voor de veiligheid van de inwoners van de gemeente door de bomen te inspecteren, zijn de wetshandhavers met een ferme handdruk vertrokken. Zo kan ik nog even doorgaan met vertellen, want wij doen ons werk namelijk niet voor niets.
Boomveiligheid en Zorgplicht is er niet voor niets.
Klimaatverandering, zomerstormen, droogte en hevige regenval maken bomen kwetsbaar, maar tegelijkertijd ook enorm waardevol door hun positieve bijdragen aan onze leefomgeving. Voor onze veiligheid bestaat er zoiets als zorgplicht en moeten alle bomen periodiek geïnspecteerd en onderhouden worden (zie Kadernota Boomveiligheid en Zorgplicht) en (Burgerlijk wetboek, art 6.162)
Er zijn namelijk 3 vormen van Zorgplicht:
De algemene zorgplicht houdt in dat een eigenaar verplicht is zijn bomen regelmatig en systematisch te onderhouden en periodiek te (laten) inspecteren op mogelijke gebreken en zo nodig actie te ondernemen. Deze zorgplicht is bedoeld om risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren en de kans op (letsel)schade te voorkomen.
Staat een boom langs een drukke weg, of heeft de boom een verminderde gezondheid, zodat de kans bestaat dat een tak uitbreekt of de boom omvalt, dan geldt een zogenaamde verhoogde zorgplicht. Deze bomen moet je minstens 1 keer per jaar controleren.
Zie je dat een boom echt gebreken vertoont of zijn er aanwijzingen van verborgen gebreken, dan geldt de onderzoeksplicht. De inspectie voor de algemene zorgplicht is dan onvoldoende, we moeten de boom dan nader inspecteren, zoals dat heet. De gebreken en mogelijke maatregelen moeten zo snel mogelijk onderzocht worden.
Ik kan nog wel langer doorgaan met waarom en hoe vaak en door wie er gecontroleerd moet worden, maar de moraal van het verhaal is: wij doen ons werk niet voor niets!
Heeft u vragen over boomveiligheidscontrole of bent u eigenaar/beheerder van een #VVE #Speeltuin #Kinderboerderij #Camping #Bungalowpark of iets dergelijks en staan er bomen op uw terrein die geïnspecteerd moet worden? Bij Tree-o-logic doen we ons werk niet voor niks.
Verder bomen? Neem contact opMeer weten over visie, beleid en beheer van bomen in uw gemeente of andere organisatie?