Wetenschappelijk onderzoek toont zwart op wit aan dat bomen in het stedelijk gebied directe winst opleveren. En dan hebben we het in eerste instantie niet over geld, maar over gezondheid en welzijn.
Zo ontdekten wetenschappers van het Barcelona Institute for Global Health dat er in de stad een directe relatie is tussen de hoeveelheid bomen en het aantal ziekenhuisopnamen en doden (bron). In 2015 stierven in 93 Europese steden naar schatting 6.700 mensen door de hitte, zo concludeerden zij. Ruim 2.600 van die sterfgevallen hadden voorkomen kunnen worden met een toename van de boombedekking van 15% tot 30%.
Een ander interessant onderzoek naar de relatie tussen bomen en gezondheid komt uit de koker van de KU Leuven. Professor Raf Aerts inventariseerde er het bomenbestand in en om Brussel en zette dit af tegen het medicijngebruik. Daaruit bleek dat in de buurt van grote oude bomen significant minder medicijnen werden gebruikt. Een citaat:
“(…) onderzochten verbanden tussen het aantal bomen, het kroonvolume, structurele variatie in de boom en de verkoop van medicijnen. De modellen werden afzonderlijk uitgevoerd voor stemmingsstoornissen en cardiovasculaire geneesmiddelen en voor mannen en vrouwen. (…) Onze resultaten tonen aan dat het behoud van grote bomen in stedelijke omgevingen niet alleen het behoud van de biodiversiteit, maar ook de menselijke gezondheid kan ondersteunen.” (bron)
Deze voorbeelden leggen een duidelijk verband tussen bomen en gezondheid in de stad. Natuurlijk zijn dit soort voordelen lastig in geld uit te drukken. Maar het is duidelijk dat – afgezien van emotionele en morele factoren - ziekte en overlijden de gemeenschap ook veel geld kosten. Aanplant van bomen in de stad kan dus naast menselijk lijden óók geld besparen. Een overheid die dat inziet, heeft alle reden om te investeren in het bomenbestand in de stad.
Er valt veel winst te behalen door bestaande bomen te bewaren. Dat betekent creatief omgaan met de ruimtelijke ordening en niet elke (oude) boom die in de weg zou staan rücksichtslos kappen. Bouw er maar omheen en geef bomen ook de ruimte om net als ons te kunnen ‘vergrijzen’! Daarnaast kun je als gemeente werken aan de toename van gemeentelijk groen. Daarbij adviseren wij vooral met beleid te planten. Kies zorgvuldig de juiste bomen voor de juiste plekken. Wij hebben daar bij Tree-o-logic een goed onderbouwde strategie voor. Wilt u daar eens over bo.., ehhh… praten? Neem vooral contact met ons op.
Verder bomen? Neem contact opMeer weten over visie, beleid en beheer van bomen in uw gemeente of andere organisatie?